fbpx

RSC Anderlecht wint 3de editie KDB Cup

RSC Anderlecht is de grote winnaar van de 3de editie van de KDB Cup, het internationale U15-tornooi genoemd naar Kevin De Bruyne. Een sterk deelnemersveld – Manchester City, het Turkse Beşiktaş en het Russische Zenit Sint-Petersburg waren er voor de eerste keer bij–, een uitgebreid nevenprogramma én opgemerkte gasten als Kevin De Bruyne zelf en zijn coach Pep Guardiola, lokten een recordaantal van 7500 voetbalfans naar Drongen.

Na een gesloten wedstrijd haalde RSC Anderlecht het van de verrassende finalist AZ Alkmaar na een erg spannende penaltyreeks. AZ Alkmaar sleepte wel twee individuele prijzen in de wacht: voor de beste speler (Kian Fitz-Jim) en beste doelman (Daniël Deen). Charlie McNeil van Manchester City werd topschutter van dit tornooi. Tot slot won Zenit Sint-Petersburg de trofee voor de fairplay. De andere Belgische ploegen lieten het dit jaar een beetje afweten en eindigden onderaan de rangschikking. Anderlecht-coach Benoît Haegeman reageerde bijzonder lovend na de eindzege. “Een paar weken geleden speelden we een tornooi in Frankrijk. Maar mijn spelers keken vooral uit naar dit gebeuren. Qua omkadering, de staat van de terreinen en kwaliteit van het spelniveau is dit echte top.”

Op zaterdag zorgde de doortocht van Pep Guardiola, de topcoach van Manchester City, voor een eerste hoogtepunt. De charmante Catalaan volgde met veel aandacht verschillende wedstrijden en nam uitgebreid de tijd voor selfies en handtekeningen. Bij de ouders van Kevin stak Guardiola meermaals de loftrompet af over hun 26-jarige zoon. Tijdens een persconferentie benadrukte hij nog eens zijn liefde voor het jeugdvoetbal. Guardiola liet weten onder de indruk te zijn van de professionele organisatie van de KDB Cup: “Toen ik jong was, speelde ik ook dit soort tornooien. Tegen ploegen uit andere landen spelen, dat blijft een prachtige belevenis. Ik was hier niet in Drongen louter om Kevin De Bruyne te plezieren. In mijn hart neemt jeugdvoetbal nu eenmaal een belangrijke plaats in. Daarom ook dat ik zo veel mogelijk wedstrijden wilde volgen.”

Zondagochtend, met de oefeninterland tegen Portugal nog in de benen, bracht Kevin De Bruyne ook zelf een bezoekje aan zijn Cup. Ook Kevin volgde enkele wedstrijden mee vanuit de dug-out. Nadat Paris Saint-Germain met 0-2 de boot in ging tegen Club Brugge werden de Parijzenaars persoonlijk getroost door de Rode Duivel: “Blijf geloven in jezelf, in je teammaats en je eigen kunnen! “

In het nevenprogramma was er veel belangstelling voor de demonstratiewedstrijden G-voetbal op zaterdag en het allereerste WK Voetribal georganiseerd door Voetbal Vlaanderen. Voetribal is de nieuwe competitievorm voor de jeugdreeksen U7 t.e.m. U12. Tijdens het WK werden er drie aparte disciplines drie tegen drie gespeeld waarbij het fun-element centraal stond.

Uiteraard waren de organisatoren van de KDB Cup erg tevreden over het voorbije weekend. “We kunnen uitpakken met een tornooi op wereldniveau, vergelijkbaar met hetgeen Kevin De Bruyne momenteel vertegenwoordigt. Daar zijn we bijzonder fier op”, aldus tornooileider Jeroen Verhille. “Een schitterende happening werd het weer, voor jong en oud”, vulde KDB Cupvoorzitter Paul Naudts aan. “Anderlecht werd de verdiende winnaar. Het is leuk om ook eens een Belgisch team op onze erelijst te hebben.”

De vierde editie van de KDB Cup vindt plaats op 25 en 26 mei 2019.

Ranking KDB Cup 2018 :
1 RSC Anderlecht
2 AZ Alkmaar
3 Odense BK
4 Manchester City FC
5 Zenit Sint-Petersburg
6 Beşiktaş JK
7 Chelsea FC
8 Borussia Dortmund
9 KRC Genk
10 Club Brugge
11 Paris Saint-Germain
12 KAA Gent