fbpx

Ampufoot op KDB Cup: veel bewondering voor ‘onze’ Red Flamingo’s

Een mooi moment halfweg dag 1 van de KDB Cup 2023: op de middag speelden de Red Flamingo’s, onze nationale amputatievoetbalploeg, een heuse ‘Derby der Lage Landen’ tegen Nederland. De prestaties van beide teams dwongen veel bewondering af bij het talrijk opgekomen publiek. “2023 moet het jaar van de doorbraak worden voor ampufoot, met in oktober ook onze deelname aan de allereerste Nations League”, zegt bestuurslid Wendy De Cock. Tegelijk gaven ook de G-teams van Kortrijk en Sint-Amandsberg elkaar partij.

Enkele medewerkers van een orthopedisch bedrijf richtten in 2013 de vzw Amp Football Belgium op. Het nobele doel: de sociale integratie van geamputeerden door hen regelmatig samen te laten voetballen. Vorig jaar organiseerde de vzw open trainingen in heel Vlaanderen. Ook dát loonde: sinds kort zijn er wekelijks trainingen in Oost en West-Vlaanderen, Antwerpen en Brussel. In 2016 werden de ‘Red Flamingo’s’ door de Belgische Voetbalbond erkend als nationale ploeg. Die speelde ondertussen al twee EK’s, als trotse ambassadeurs van het Belgische Amputatievoetbal.

Wendy De Cock, bestuurslid van de vzw, is bijzonder blij dat de Red Flamingo’s mogen aantreden op de KDB Cup: “Het is geweldig dat we de kans krijgen om voor zo veel volk mogen spelen. Weinig voetballiefhebbers kennen de Red Flamingo’s, dat zal na afloop wel anders zijn. Sowieso moet 2023 het jaar van de doorbraak worden voor ampufoot. Sinds april hebben we Pro League-clubs in Antwerpen en Brugge. Zodra daar een derde club bij komt mogen we een competitie starten… én mogen we Europa in.”

Nederland bleek uiteindelijk een maat te groot, het won met 0-7. Maar die nederlaag is geen verrassing. “We zitten volop in een groeiproces. Nederland is al zo’n tien jaar bezig, hun spelers zijn op elkaar ingespeeld. Bij ons ontbreken de automatismen nog. Uit dit soort wedstrijden leer je ook veel. Bewegen zonder bal, vooruitdenken en een snellere passing. We werken hard. Komt goed.”

Nations League 2023 in ons land

De Red Flamingo’s spelen in het najaar ook de allereerste Nations League. Amp Football Belgium is er in geslaagd om de wedstrijden van Poule C naar ons land te halen. “We spelen begin oktober in Blankenberge tegen Griekenland, Oekraïne, Georgië en Israël”, vertelt Wendy. “Onze ambities zijn bescheiden maar duidelijk: we willen ons handhaven in de C-divisie.”

Meer dan voetbal

Amputatievoetbal gaat om méér dan enkel voetbal. “Het gaat vooral om een groep vrienden die samen lol en plezier maken – een groep waar iedereen gelijk is: jong, oud, geaardheid, afkomst, … Iedereen kan er bovendien vrijuit praten met anderen over de uitdagingen van het leven. Voor sommigen is dat dé ‘boost’ die ze nodig hebben om opnieuw volwaardig deel te nemen aan de samenleving. Kortom: één grote schone familie!”

Alle info vind je op https://www.ampfootballbelgium.com/