fbpx

KDB Cup 2023, dag 1: verrassende halve finales, nieuwkomer Palmeiras en Club Brugge bekampen met PSG en Barcelona gevestigde waarden

Op zaterdag 10 juni 2023, dag 1 van de 6de editie van de Kevin De Bruyne Cup, zakten circa 5.500 voetbalfans af naar Drongen om de toekomstige voetbalsterren live aan het werk te zien. Voor het eerst vlogen ook twee teams van buiten Europa richting Drongen: Mamelodi Sundowns uit Zuid- Afrika en Palmeiras SE uit Brazilië. Morgen staan (onder andere) de halve finales op het programma. Palmeiras neemt het op tegen Paris Saint-Germain; Club Brugge treft FC Barcelona, de winnaar van de voorgaande editie. Opvallend: op de middag speelden de Red Flamingo’s, onze nationale Amputatievoetbalploeg, tegen hun Nederlandse tegenhangers. Ook op die manier geeft de KDB Cup het goeie voorbeeld: voetbal is er écht voor iedereen.

Het leek al hoogzomer op dag 1 van de KDB Cup 2023. Bij de aftrap van de eerste wedstrijden om 9.30 uur stond de thermometer al op 23 graden. De gasten uit het verre Zuiden mochten meteen vol aan de bak. Palmeiras gaf meteen zijn visitekaartje af: het won zijn beide poulewedstrijden, tegen Bayern München en Odense BK. Mamelodi Sundowns betaalde eerst nog leergeld tegen FC Barcelona (winnaar van de editie 2022, 0-4), maar verraste daarna Manchester City (2-0).

De Belgische clubs eindigden verrassend op de eerste plaats in hun poule. De Buffalo’s legden Real Madrid over de knie, moesten nipt de duimen leggen tegen Ajax, maar eindigden dankzij het doelpuntensaldo toch bovenaan. Club Brugge legde een gelijkaardig parcours af. Het won eerst overtuigend van RB Leipzig, verloor nipt tegen Paris Saint-Germain ondanks een heroïsche remonte (van 4-0 naar 4-3), maar ook had ook het beste doelpuntensaldo.

Palmeiras SE, FC Barcelona, Paris Saint-Germain én Club Brugge gaan voor goud

In de kwartfinales verpletterde Palmeiras de andere nieuwkomers uit Mamelodi: het werd 7-1. FC Barcelona trok een plek bij de laatste vier nipt over de streep tegen Odense (2-1). Paris Saint-Germain haalde het van de plaatselijke helden van de Gantoise (3-1). Club Brugge verdedigt morgen de Belgische eer: het is de vierde halvefinalist na een 2-1-zege tegen Ajax.

Dat levert twee ietwat verrassende maar mooie affiches op voor een finaleplek. Palmeiras SE neemt het op tegen Paris Saint-Germain, Club Brugge mag tegen FC Barcelona de wei in. Duizenden voetballiefhebbers likken nu al duimen en vingers af…

Red Flamingo’s dwingen respect af

Een mooi moment was weggelegd voor de Red Flamingo’s, onze nationale amputatievoetbalploeg. Die speelden op de middag een heuse ‘Derby der Lage Landen’ tegen Nederland. De prestaties van beide teams dwongen veel bewondering af bij het talrijk opgekomen publiek. Nederland bleek een maat te groot en won met 0-7, maar die nederlaag was ingecalculeerd: de Nederlanders spelen al zo’n tien jaar samen.

Wendy De Cock, bestuurslid van de vzw Ampu Foot Belgium, is desondanks blij: “Het is geweldig dat we de kans krijgen om voor zo veel volk mogen spelen. Weinig voetballiefhebbers kennen de Red Flamingo’s, dat zal na afloop wel anders zijn. Sowieso moet 2023 het jaar van de doorbraak worden voor ampufoot. Sinds april hebben we Pro League-clubs in Antwerpen en Brugge. Zodra daar een derde club bij komt mogen we een competitie starten… én mogen we Europa in.” De Red Flamingo’s spelen in het najaar ook de allereerste Nations League.

(bij ‘Nieuws’ op deze site vind je een uitgebreider stuk over de ampufootwedstrijd)

Tornooidirecteur Jeroen Verhille: “Kracht van de continuïteit loont”

Na afloop van dag 1, halfweg de editie 2023 van de KDB Cup, maakte tornooidirecteur Jeroen Verhille zoals gebruikelijk al een eerste analyse. “Ik ben heel tevreden, in de eerste plaats over het voetbal dat werd gebracht, ook door de G-teams en de nationale ploegen ampufoot. Jacky Mathijssen, onze bondscoach van de beloften, Frank Boeckx en Geert De Vlieger vertelden me dat ze onder de indruk kwamen van het hoogstaande niveau bij de teams en onze organisatie. Zelfs minister Vincent Van Peteghem, onze vice-eersteminister en minister van Financiën toonde oprecht veel bewondering. Ook de opkomst was dik OK. Ondanks het feit dat Kevin er niet kon bij zijn én dat we noodgedwongen midden in de examenperiode kwam er evenveel volk als vorig jaar. Voor mij het bewijs dat de kracht van de continuïteit loont. Enkel dankzij de inzet van meer dan vierhonderd vrijwilligers is zoiets als evenement mogelijk. Als kers op de taart zagen zo’n duizend mensen ’s avonds ook nog eens Man City de Champions League winnen. Zalig.”