fbpx

Bijzondere België-Nederland op 10 juni

Op zaterdagmiddag 10 juni staat een hele bijzondere Derby der Lage Landen op het programma van de KDB Cup: om 12 uur nemen de Red Flamingo’s, onze nationale Amputatievoetbalploeg, het op tegen het Amputatievoetbalteam van Nederland. Tegelijk geven ook de G-teams van Kortrijk en Sint-Amandsberg elkaar partij.

Enkele medewerkers van een orthopedisch bedrijf richtten in 2013 de vzw Amp Football Belgium op. Het nobele doel: de sociale integratie van geamputeerden van alle leeftijden, geslacht en afkomst, door hen regelmatig samen te laten voetballen op nationaal en internationaal niveau. In 2016 werden de ‘Red Flamingo’s’ door de Belgische Voetbalbond erkend als nationale ploeg. Die speelde ondertussen al twee EK’s, als trotse ambassadeurs van het Belgische Amputatievoetbal.

De eerste trainingen vonden plaats in 2012, met enkele mensen die het eens wilden proberen. Dat sloeg meteen aan. Vorig jaar organiseerde de vzw open trainingen in heel Vlaanderen. Ook dát loonde: sinds kort zijn er wekelijks trainingen in Oost en West-Vlaanderen maar ook in de regio’s Antwerpen en Brussel. In de jeugdwerking zitten momenteel al vier spelers.

Nations League 2023 in ons land

2023 moet het jaar van de doorbraak worden, met de start van enkele Pro League-clubs (die hopelijk snel furore kunnen maken in de Champions League, Europa League en andere competities), de verdere uitbouw van de jeugdwerking en als kers op de taart de allereerste Nations League. Amp Football Belgium is er in geslaagd om één van de vier reeksen naar ons land te halen. Onze Red Flamingo’s spelen begin oktober in Blankenberge tegen Griekenland, Oekraïne, Georgië en Israël.

Meer dan voetbal

Amputatievoetbal (en Amp Football Belgium vzw) gaat om méér dan enkel voetbal. Het gaat vooral om een groep vrienden die samen lol en plezier maken – een groep waar iedereen gelijk is: jong, oud, geaardheid, afkomst, … Iedereen kan er bovendien vrijuit praten met anderen over de uitdagingen van het leven. Voor sommigen is dat dé ‘boost’ die ze nodig hebben om opnieuw volwaardig deel te nemen aan de samenleving. Kortom: één grote schone familie!

 

Alle info vind je op https://www.ampfootballbelgium.com/