fbpx

Wie treedt in de voetsporen van Doku, Gavi en Musiala?

De voorbije zes edities kregen onze toeschouwers in Drongen heel wat toppers in wording te zien. Enkelen onder schitteren intussen op het hoogste toneel. Een portret van een paar absolute blikvangers.

Jeremy Doku en het sterke RSC Anderlecht in 2017

Jaarlijks reiken we ook individuele trofeeën uit op onze KDB Cup. Deze van beste speler, beste doelman, topscorer en de fair-playprijs. Een blikvanger op die erelijst is Jeremy Doku, die in 2017 topscorer werd. De winger van Manchester City en de Rode Duivels speelde toen bij RSC Anderlecht, waarmee hij in een team met Killian Sardella (basisspeler bij RSC Anderlecht), Marco Kana (uitgeleend door Anderlecht aan KV Kortrijk), Eliot Matazo (intussen AS Monaco, op huurbasis bij Antwerp als vervanger van Arthur Vermeeren) en Anouar Ait El Hadj (intussen KRC Genk) de finale haalde tegen FC Barcelona. Het was misschien wel een van de sterkste teams die we op onze KDB Cup aan het werk zagen.

Bekijk nog eens de beelden van de halve finale, waarin RSC Anderlecht Chelsea FC klopte met 1-3. Jeremy Doku scoorde twee keer. https://youtu.be/2KWv3kEu2s8?si=W1mARAnJSOOZHziY 

Vroegrijp Barça in 2016

De jongens die deelnamen aan onze eerste editie, in 2016, waren allen geboren na 1 januari 2021. Intussen zijn de talenten van toen dus 22 à 23 jaar. Een leeftijd waarop de meeste spelers alvast een eerste doorbraak hebben gemaakt. Barcelona viel toen op door erg volwassen spel. Met in doel Arnau Tenas, vandaag reservedoelman bij PSG. Maar de ploeg werd pas echt gestuurd door de vroegrijpe Eric Garcia Martret, die sindsdien een EK, een WK én de Olympische Spelen speelde met Spanje. ‘Eric’ kwam intussen een 70-tal keer in actie voor Barça, stond tussendoor bij Manchester City op het veld met Kevin De Bruyne, maar deed dit seizoen speelminuten op bij Girona. Andere blikvangers in dat team waren Nico Gonzalez (nu FC Porto, zoon van Deportivo-legende Fran) en Ansu Fati (door Barça uitgeleend aan Brighton), al kwam hij in Drongen amper in actie wegens blessure. Op het middenveld speelde de frivole Adrian Bernabe. Na een tussenstop bij Manchester City leidde de jonge Spanjaard het Italiaanse Parma dit seizoen naar promotie naar de Serie A.

Hattrickheld voor Portugal

We gaan verder met een speler van onze allereerste winnaar. SL Benfica won in 2016 de finale van Austria Wenen. Aan het feest toen: Gonçalo Ramos. Hij brak in 2021 door bij de club waarmee hij ons tornooi won. De spits beleefde een droom op het WK in Qatar in 2022, toen hij een hattrick maakte voor Portugal, tegen Zwitserland. Meteen drie doelpunten bij zijn eerste basisplaats. Het ging de wereld rond. De goalgetter scoort vandaag ook vlot voor PSG in Frankrijk en heeft bij Portugal Roberto Martinez als bondscoach, die in 2019 ons tornooi bezocht. Hebben ze het er al samen gehad over de KDB Cup? Wie weet! 

Een streling voor het oog, een parel voor Duitsland

De grootste blikvanger? Wij hebben een boontje voor elke speler die actief was op ons tornooi. Maar het is duidelijk dat Jamal Musiala wel heel erg ver staat. De Duitse Brit is amper 21 jaar, rondde net zijn vierde seizoen als basisspeler af bij Bayern Mûnchen en groeide bij de Duitse recordkampioen uit tot een absolute sterkhouder. In 2017 werd hij vierde op ons tornooi. Dat deed hij in het shirt van Chelsea FC. In 2019 verhuisde hij naar Duitsland. De sierlijke middenvelder zal straks op het EK in zijn thuisland ook een blikvanger zijn in de Duitse selectie.

Een waslijst aan toptalenten

Zo zijn er nog heel wat spelers die intussen naam maakten. De Spanjaarden Gavi (2019, FC Barcelona) en Pau Cubarsi (2022, FC Barcelona) bijvoorbeeld. Ook Anthony Gordon (2016, Everton en intussen Newcastle FC en de Engelse nationale ploeg). Maar ook Rode Duivels Johan Bakayoko (2018, RSC Anderlecht, nu PSV), Zeno Debast (2018, RSC Anderlecht), Roméo Lavia (2018 en 2019, RSC Anderlecht, nu Chelsea FC) en Charles De Ketelaere (2016, al was hij bij toen voornamelijk geblesseerd, Club Brugge, nu Atalanta). En we kunnen nog even doorgaan!

Elk z’n eigen weg

Het valt op dat de ene speler iets vroeger een kans krijgt bij een eerste elftal, een andere dan weer later. De ene speler kiest voor een langdurig contract bij een club om vervolgens (meermaals) uitgeleend te worden. De andere kiest meteen voor een contract bij een nieuwe club. Sommige spelers hebben pech met blessures, anderen ontdekken dan weer dat een profcarrière niet voor hen is weggelegd en gaan volop voor bijvoorbeeld buitenlandse studies. 

“Het is erg interessant om het traject te volgen van de jongens die bij ons gepasseerd zijn”, zegt Brecht Schelstraete, sinds 2016 vrijwilliger binnen de KDB Cup-communicatiecel. Hij houdt de spelersgegevens in detail bij. “De meeste jongens bouwen gestaag aan hun carrière. We zien velen onder hen in elke transferperiode slimme stappen maken. En dat kan ook zijn: net even het geduld bewaren, een kans krijgen en grijpen en dan plots gelanceerd zijn. Zo stippelt elk talent z’n eigen weg uit.”

Wil je graag de talenten van morgen aan het werk zien? Klik Here en koop nu je tickets! Kinderen onder 16 hebben gratis toegang.