fbpx

Manchester City wint 7de KDB Cup!

Kevin De Bruyne verwelkomt meer dan 12.000 bezoekers in thuisclub KVE Drongen tijdens voetbalfeest voor groot en klein.

De voetbalsterren van morgen? Die kon je afgelopen weekend spotten in Drongen. Meer dan 12.000 voetballiefhebbers – een recordaantal – tekenden daar present tijdens de 7the KDB Cup, een internationaal jeugdtornooi dat uitgegroeid is tot dé jaarlijkse afspraak voor jonge voetbaltoppers (U15). Ook Kevin De Bruyne, naar wie het tornooi genoemd werd, kwam als Drongenaar en ex-speler van de club zondag de sfeer opsnuiven op de terreinen van KVE Drongen: “Wat een voetbalfeest! Het is voor mij elke keer een beetje thuiskomen”. Honderd kinderen werden verrast met een ‘golden ticket’ en konden met de middenvelder van Manchester City op de foto. ​ Van de 12 deelnemende ploegen, waaronder vier Belgische, keerde Manchester City voor de eerste keer in vijf deelnames huiswaarts mét de overwinningsbeker. Manchester United kroonde zich tot de sportiefste ploeg van het tornooi en ontving de Fairplay. De trofee voor de ‘Most Valuable Player’ (MVP), geselecteerd door een panel van (inter)nationale scouts, ging dit jaar naar Gianluca Okon van Club Brugge.

Meer dan 12.000 bezoekers, 350 vrijwilligers, 220 jeugdspelers en 70 coaches, 70 nationale en internationale scouts, 30 matchen en maar liefst 90.000 voetballiefhebbers die het tornooi – via de nieuwste VEO-CAM3-technologie – online volgden in 110 landen wereldwijd. Met zo een cijfers én met topploegen als FC Barcelona, Manchester City, Chelsea en voor de eerste keer ook Manchester United op de affiche, is de KDB Cup uitgegroeid tot één van de belangrijkste events in het Europese jeugdvoetbal. En daar is Paul Naudts, sinds 2016 oprichter en voorzitter van de KDB Cup, bijzonder trots op:

“We blikken alweer terug op een geslaagd voetbalweekend met spannende matchen en vooral een fantastische sfeer, zowel voor de spelers als voor de bezoekers. Dat de jongens hier de kans krijgen om tegen internationale teams te spelen is uniek. En dat is blijkbaar wereldwijd geweten, als je ziet dat de finalematch live gevolgd werd door 10.000 online- kijkers in 110 landen,” glundert Paul Naudts, voorzitter van de KDB Cup. “Zo een event op poten zetten is uiteraard enkel mogelijk dankzij de inzet van die 350 vrijwilligers en het engagement van onze sponsors. Ja, hier staat een zeer dankbare voorzitter!”

Manchester City wint de Cup en ​ Gianluca Okon wordt ‘Most Valuable Player’

Twaalf ploegen namen het tegen mekaar op, waarvan vier Belgische: Racing Genk, Club Brugge, Anderlecht en AA Gent. De acht buitenlandse U15-elftallen vertegenwoordigden de grootste clubs ter wereld: FC Barcelona (Spanje), SE Palmeiras (Brazilië), Manchester City FC (Verenigd Koninkrijk), Chelsea FC (Verenigd Koninkrijk), PSV Eindhoven (Nederland), RB Leipzig (Duitsland) en voor de eerste keer ook Manchester United (Verenigd Koninkrijk) en Rangers FC (Schotland/de ploeg waar Philippe Clement hoofdcoach is).

In een spannende finalematch tussen KAA Gent en Manchester City, geleid door topscheidsrechter Bram Van Driessche, bleek ​ Manchester City de sterkste: de ploeg waar De Bruyne nu speelt won met 2-1 van KAA Gent, waar ooit nog bij de jeugd speelde. In de laatste minuut kon City nog net de 2-2 voorkomen. De euforie op het veld en podium was groot!

Middenvelder Gianluca Okon, zoon van ex-Gouden Schoen Paul Okon, werd verkozen tot beste speler van het tornooi. De nummer 6 van Club Brugge vulde zijn centrale rol perfect in. Lucas Alvadaro van Manchester Citywas de beste doelman. Topschutter werd Floyd Samba van Manchester City, met 4 doelpunten in 4 wedstrijden.

Manchester United won de Fairplay Prijs en ontving deze trofee uit handen van Bob Browaeys, directeur Sport van Voetbal Vlaanderen. Voetbal Vlaanderen zet al jaren in op fairplay in het voetbal. Eerder dit jaar kwamen ze, samen met zanger Metejoor, naar buiten met de sensibiliseringscampagne ‘De zijlijn’, waarin ze voetballers en supporters oproepen om agressie op en naast het veld achterwege te laten, zéker in het jeugdvoetbal.

De Bruyne: “Thuiskomen op dit voetbalfeest!”

Naast het topvoetbal, konden bezoekers ook dit jaar genieten van een geanimeerd topevent: een gezellig samenzijn voor groot en klein, met foodtrucks, springkastelen, spelconsoles en een 3.000m² groot ‘Funterrein’.

Onder de aanwezigen zaten ook enkele bekende (ex-)voetballers en coaches zoals Oleg Iachtchouk, Alin Stoica, Sven Vermant, Paul Okon, Geert De Vlieger, Koen Daerden, Frédéric Dupré en niemand minder dan Wayne Rooney, die zijn zoon kwam aanmoedigen. Die eindigde met Manchester United op de 8ste plaats Dé ster van het weekend was – hoe kan het ook anders – uiteraard Kevin De Bruyne zélf. Naast supporteren voor KAA Gent en Manchester City, die de finalematch speelden, nam hij ook tijd om fans te begroeten, handtekeningen uit te delen en om ermee op de foto te gaan. Broers Lucas (10) en Jasper (7) Kivit uit Oud-Turnhout werden de ochtend zelf verrast met één van de 100 ​ ‘golden tickets’. Ze mochten daardoor samen met De Bruyne op de foto en beleefden de dag van hun leven:

“Ik deed de enveloppe open en… ik was écht superblij. Ik heb heel luid geroepen zelfs”, vertelt Jasper stralend. “Ik heb hem succes gewenst met het EK. De handtekening ga ik nu op mijn kamer zetten.”

Ook De Bruyne noemt de KDB Cup nog steeds “een hoogdag’” voor zichzelf:

"Ik geniet hier echt. Het is bijzonder fijn om zoveel blije voetballiefhebbers te zien, wat een geweldige sfeer is het hier opnieuw! Ik heb een paar wedstrijden kunnen meepikken ook. De finale was dan ook nog eens tussen Manchester City en KAA Gent, waar ik vroeger nog speelde. Echt fantastisch! Ik wil ook nog eens alle vrijwilligers bedanken die dit mee mogelijk maken. Dankjewel allemaal!”