fbpx

FC Barcelona wint feestelijke 5de editie KDB Cup Topeditie met nieuw bezoekersrecord; Kevin De Bruyne verrast aanwezigen tijdens BV-tornooi

FC Barcelona is de grote winnaar van de feestelijke 5de editie van de KDB Cup, het internationale U15-tornooi genoemd naar Kevin De Bruyne. Het won de ‘Clásico’ tegen Real Madrid met 3-1. Een schitterend deelnemersveld (met onder andere ook Manchester City, Paris Saint-Germain en Ajax) en opgemerkte gasten zoals Kevin De Bruyne zelf, Jeremy Doku, Dante Vanzeir, Thomas Vermaelen, Hein Vanhaezebrouck en Patrick Kluivert lokten een nieuw (weekend)recordaantal van 12.000 voetballiefhebbers naar Drongen. Ook het allereerste BV-tornooi op vrijdag bleek een schot in de roos.

Spaans onderonsje in de finale van de KDB Cup 2022. Barcelona legde rivaal Real Madrid de hele eerste helft zijn wil op. Die dominantie resulteerde in een mooie openingsgoal in de 13de minuut. Kort voor rust maakte Real op een diefje gelijk na een snel uitgevoerde vrijetrap, maar kort na rust al nam Barça opnieuw de bovenhand na een lang uitgesponnen actie en een droge knal in de korte hoek. Shane Kluivert (zoon van) nam kort voor affluiten alle twijfel weg.

Pol Planas Pérez, coach van FC Barcelona, was vol lof na afloop. “De KDB Cup is echt één van dé toptornooien in de wereld. Het fysieke niveau van Belgische teams zoals KRC Genk en RSC Anderlecht heeft mij bovendien positief verrast. Dat we ook nog eens de beste speler van het tornooi in onze rangen hadden (zie verder) is mooi meegenomen, maar zo’n individuele trofee is altijd het resultaat van een geslaagde collectieve prestatie.”

Eindklassement KDB Cup 2022:

 1. FC Barcelona
 2. Real Madrid
 3. Racing Genk
 4. Manchester City
 5. Club Brugge
 6. Ajax
 7. Paris Saint-Germain
 8. Lille OSC
 9. RSC Anderlecht
 10. KAA Gent
 11. Chelsea FC
 12. Borussia Dortmund

 

Juan Hernandez Torres (FC Barcelona) is beste speler van het tornooi

Juan Hernandez Torres van FC Barcelona werd verkozen tot beste speler van het tornooi. De vinnige pocketspits is een typisch Barça-product: snel, doelgericht en prima vista. Sands Hudson van Chelsea FC was de beste doelman. Topschutter werd Emre Ünüvar van Ajax met 5 doelpunten in evenveel wedstrijden. Tot slot won Club Brugge de fairplaytrofee.

Kevin De Bruyne: “Ik kom hier altijd met veel plezier terug”

Kevin De Bruyne kwam dit keer niet één maar twee keer langs op ‘zijn’ tornooi. Op vrijdag 27 mei verraste hij de bezoekers van het allereerste BV-tornooi. Hij kwam langs … en trok prompt de voetbalschoenen aan voor fel gesmaakte invalbeurten bij Team Aster en bij de ‘Special Devils’ (de recent opgerichte Rode Duivels met een beperking) van bondscoach Piet den Boer. Op zaterdag maakte ‘King Kev’ uitgebreid tijd voor familie, vrienden en fans.

“Ik kom altijd met veel plezier terug naar de plek waar mijn voetbalcarrière startte. Ik maak graag tijd voor een foto met de fans, al blijf ik het vreemd vinden dat mensen zo naar je opkijken. Ik had vooral ook even wat meer tijd voor vrouw en kinderen, na een lang seizoen. Los daarvan: de organisatie van de KDB Cup is ondertussen zó professioneel… ook dáár geniet ik van.”

Thomas Vermaelen: “Indrukwekkend tornooi”

Ook Thomas Vermaelen kwam naar Drongen. De ex-Rode Duivel maakte furore bij onder andere Ajax en Barcelona en is tegenwoordig assistent-bondscoach. “Er is een enorme evolutie wat tornooien betreft. ’t Is indrukwekkend wat jullie hier doen. Het moet voor de spelers plezant zijn om naar de KDB Cup te komen. Wedstrijden spelen op hoog niveau, tegen teams uit andere landen met andere speelstijlen, da’s bovendien belangrijk voor hun ontwikkeling.”

De assistent-bondscoach had nog een belangrijk advies voor jonge voetballers. “Het is een cliché, maar: zorg er voor dat je altijd plezier in het voetballen behoudt. Houd de prestatiedruk zo lang mogelijk weg, ook al moet je er leren mee omgaan. Kijk naar Kevin: die speelt op het wereldtoneel maar het lijkt alsof hij geen stress kent.”

Paul Naudts: ‘Fantastische driedaagse!’

De organisatoren van de KDB Cup waren in de wolken over het succes van de voorbije feesteditie. “Het was een fantastische driedaagse, met een zeer geslaagd eerste BV-tornooi, jeugdvoetbal van internationaal topniveau en een recordopkomst”, glundert voorzitter Paul Naudts. “400 vrijwilligers hebben drie dagen lang het beste van zichzelf gegeven. Zo’n engagement is goud waard voor een evenement zoals het onze. Grote dank ook aan al onze sponsors, in het bijzonder onze nieuwe hoofdsponsor Veo – zonder hun steun zou het onmogelijk zijn de kwaliteit te leveren die onze bezoekers ondertussen van ons verwachten. Die bezoekers waren met zo’n 12.000, da’s fantastisch. Tegen hen zeg ik: merci en tot volgend jaar!”

De zesde editie van de KDB Cup vindt plaats op 10 en 11 juni 2023.

De ticketinkomsten van het BV-tornooi op vrijdag 27 mei 2022 gaat integraal naar de vzw Akibu, een initiatief van de ouders van Aster Nzeyimana, captain van Team Aster tijdens het tornooi. De vzw wil in de toekomst een gezondheidscentrum bouwen in de Burundese geboortestreek van zijn papa.